free energy piros portfolio

Oslobađanje energije

Oslobađanje energije je serija radova koja je nastala 2018. godine i bazirana na je slobodnom umetničkom izrazu. Ova serija predstavlja spoj dve ljubavi: kaligrafija i boje. Ili kako ja volim da kažem – sudar pera i akvarela! Kao što joj i ime kaže, serija je slobodna, impulsivna, oslobođena svih stega. U toku samog stvaranja dolazim do raznih novih ideja, te me svaki rad podstiče da dalje tragam i istražujem nove forme i tehnike. A rezultat je veliki broj radova u raznim tehnikama na papiru, platnu, zidu.
Za posmatrača ova serija je zanimljiva jer podstiče na analiziranje i tumačenje, a može i drugačije da se doživljava u različito doba dana.

Beograd, 2021.

Igra Џamutke i zmaja

Ovo je drugi projekat gde sam imao priliku da svojim radom obuhvatim ceo jedan objekat i obogatim ga svojim vizuelnim pečatom.

Bila jednom jedna Džamutka, pomalo pčela, pomalo ptica, a nadasve jedno vredno i plemenito stvorenje. Poput svih ostalih mitskih stvorenja, Džamutka je imala svoje specifične veštine. Mogla je da leti visoko i brzo, brže od svih ostalih. Putujući svetom, preletala je Beograd i negde među zelenim krošnjama Ade Ciganlije ugledala je misterizonu građevinu kružnog oblika, sa kakvom se do sada nije srela na svojim putovanjima.

Monumentalna forma, svedene linije i čiste površine ove građevine nisu joj davale mira pa je kružeći oko nje smišljala način kako da joj priđe. Dok se približavala, lepet njenih krila probudio je uspavanog zmaja, čuvara misterioznog zdanja. Ni pun krug nije stigla da napravi, a zmaj joj je već bio za repom pokušavajući da odbrani svoj dom. Mislio je da će ovo biti još samo jedan lak zalogaj, ali ga je Džamutka uporno ostavljala u prašini novonastalog tornada, koji su zajedno stvarali leteći oko zdanja. Dok bi pravila brze krugove, nevidljive golim okom, Džamutka bi izvodila svoje magične piruete, raspršujući boje svuda oko sebe. Mislila je da će svojim crtežom odobrovoljiti zmaja, ali njemu je čak 1001 krug bio potreban da shvati koliko je lepote u Džamutkinom letu. Što je let duže trajao, zmaj bi odustajao od svoje namere da je uhvati i prepuštao se čarima njenog stvaranja. Džamutka je nastavila svoj let, ostavivši za sobom još jedan tornado kao uspomenu na ovaj potpuno neočekivani beogradski “Ђир”.

Građevinu je projektovao Aleksandar Đokić 1978. godine sa idejom da napravi #planetarijum za decu. Projekat je trebalo da bude sačinjen od četiri građevine čija je svrha bila edukacija i zabava budućih generacija. Sama ideja nikada nije u potpunosti ostvarena, a danas su dve sagradjene gradjevine dobile druge namene. Trenutno se u jednoj nalazi keramički atelje “Ђир”.

Igra Џamutke i zmaja

Kruševac, 2021.

Beograd, 2021.

Caffe E.T. Kruševac, 2021.

Beograd, 2020.

free-energy-1
free-energy-2
Niš, 2020.

Brojevi & Azbuka - No Limit Hub

U enterijeru No limit hub-a u Nišu uradio sam dva murala koji predstavljaju stilizaciju brojeva i slova. Brojevi 1-9, odnozno slova azbuke A-Š, naslikani su izjedna. Jedna linija ih sve spaja i pretvara u celinu, u igru u kojoj se brojevi i slova tek naslućuju.
Piros, Brojevi
Piros, Azbuka

Foto: Stefan Krstić

Čačak, 2019.

Abzuka - Duk festival

Piros, Alfabet, Duk festival
Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd, 2019.

Azbuka - Great HEART ART kongres

Sav prihod od prodaje otišao u humanitarne svrhe. ❤️
Piros, Great HEART ART

4 PISMA - Sudar pera i akvarela!

AZBUKA, ABECEDA, GRČKI ALFABET, RUSKA AZUBKA - na 300g (100%) pamučnom papiru u ramu dimenzija: 55.2 x 46.7 cm.
Azbuka
Abeceda
Grčki alfabet
Ruska azbuka